Fotomodell, Konstnärsmodell, Mannekäng, Nakenmodell, Peoplemodell, Reklammodell

Modell och mannekäng

Fotomodell, Konstnärsmodell, Mannekäng, Nakenmodell, Peoplemodell, Reklammodell

Att visa kläder på modevisningar eller i modereportage är ett jobb för modeller och mannekänger. Det ligger mycket arbete bakom en fotografering.

Konstnärsmodeller arbetar oftast i långa pass inför en grupp som tecknar kroki. I det yrket krävs förmåga att stå helt stilla.

Det finns olika sorters modeller och arbetsuppgifterna kan variera mycket. Mannekänger kallas modeller som visar kläder för återförsäljare, press och allmänhet på modevisningar av olika slag. Tempot under en modevisning är högt med snabba klädbyten. På catwalken, som scenen kallas, rör dmodellerna sig efter bestämda rörelsemönster som måste övas in.

Arbetet som mannekäng är mycket säsongsbetonat eftersom klädnyheter oftast presenteras vår och höst. Sommartid passar många mannekänger och modeller på att arbeta utomlands.

Fotomodeller

Fotomodeller blir fotograferade i en studio eller i naturlig miljö för reklambilder, rörliga bilder eller tidningsreportage. Deras arbete pågår året runt. Arbetsdagarna kan vara långa och påfrestande med många klädbyten och omsminkningar. Gott om tålamod, energi och vilja krävs i jobbet. Samarbetet med fotografen är väldigt viktigt.

Mannekänger

För mannekänger finns specifika krav på kroppslängd eftersom kläderna måste passa i stort sett vilken mannekäng som helst. Kvinnor bör vara minst 175 centimeter och män 183-190 centimeter. För fotomodeller görs ibland undantag från regeln, men oftast arbetar samma personer både som mannekänger och fotomodeller. Utseendet i övrigt, hållning och personlig utstrålning spelar stor roll.

Även åldern är av stor betydelse. De flesta som börjar som modeller/mannekänger är ungdomar i åldern 16-20 år. Detta beror dels på att inskolningen kan ta lite tid, men framförallt på att man bara kan arbeta som modell upp till en viss ålder, 30-35 år, beroende på vilken typ av modell man är. Männen kan vara ett par år äldre än kvinnorna när de börjar eftersom de kan stanna i yrket några år längre. Är man under 18 år krävs förälder/målsmans tillstånd för att få arbeta som modell.

Modellagentur

Att tillhöra en agentur är steg ett, innan man går och tar bilder. Modellagenturen kan sedan hjälpa dig att ta fram en så kallad modellportfolio,en modellbok med några få proffsigt tagna bilder ur olika vinklar. Portfolion fungerar som ett CV eller en meritlista för modellen. Här sparas bilder från tidigare modelluppdrag och gärna några urklipp från färdiga jobb, till exempel modekampanjer.

Agenturen förmedlar uppdragen och föreslår lämpliga modeller när uppdragsgivaren söker ett särskilt ansikte eller utseende till en reklamkampanj. Som modell är man på sätt och vis anställd av agenturen, men arbetar ändå på frilansbasis. Lönen beror på hur många uppdrag man får och hur omfattande de är.

Var noggrann när du väljer vilken agentur du söker uppdrag genom. Be om referenser från andra modeller som arbetat med agenturen, och be att få se vilka kunder agenturen har gjort bokningar för. Ta med en vän eller en förälder första gånger du besöker agenturen eller fotografen.

Modellagenturer har också reklammodeller, även kallade peoplemodeller, som i stort sett kan vara vem som helst mellan 0 och 100 år. Reklammodeller används i olika reklamsammanhang då det behövs olika personlighetstyper, exempelvis en äldre kvinna, en liten pojke eller en person med asiatiskt utseende. Att vara reklammodell är enbart att betrakta som en bisyssla.

Konstnärsmodeller och nakenmodeller

Det finns också en helt annan slags modell, nämligen personer som poserar för målare, skulptörer, konstskolor och liknande. De poserar ofta nakna inför främmande människor och kallas konstnärsmodell eller nakenmodell. De kan behöva sitta, stå eller ligga still i en viss pose en kortare eller längre stund. För kroki (skiss) är passen ofta korta men för skulptur kan den totala tiden uppgå till 60-80 timmar – ju längre tid desto mer erfarenhet krävs för arbetet. Arbetet är oftast på kvällar och betalas per timme.

Modell är ett typiskt genomgångsyrke. Många kombinerar modellyrket med andra jobb. Det råder tuff konkurrens, och bara några få personer kan försörja sig på arbetet som fotomodell eller mannekäng. Konstnärsmodell är oftast en deltidssysselsättning.

Mannekänger och fotomodeller i Sverige

Det finns uppskattningsvis 4 000 – 5 000 mannekänger och fotomodeller i Sverige, men få av dem har yrket som heltidssyssla. Omkring tre fjärdedelar av yrkesutövarna är kvinnor – det finns helt enkelt fler jobb för kvinnor än för män. Antalet modeller och mannekänger förväntas inte öka nämnvärt framöver. Däremot har urvalet av eftersökta personer breddats. Tidigare var det ett klassiskt modellutseende som gällde. Nu är modeller med ”karaktär” populära och då kan stor näsa eller fräknar vara det man frågar efter.

Hur man lyckas som modell beror till stor del på ens utseende och andra personliga egenskaper. Branschen är trendkänslig. Ibland är ett visst utseende modernt, ibland ett annat.

Arbetsmarknaden för konstnärsmodeller är relativt konstant. Ett fåtal arbetar hel- eller deltid. De flesta gör tillfälliga inhopp. Då och då anlitas konstnärsmodeller i reklamsammanhang, dels för att de ställer upp på att vara nakna och dels för att de ofta är billigare att anlita än fotomodeller.

Informationskälla

Källa: Arbetsförmedlingens hemsida, Yrken A-Ö